logo
logo
Haberler


Deprem Nedir?

Bununla birlikte sarsıntının gücü, sarsıntının süresi, deprem merkezinden uzaklık (merkezden uzaklaştıkça güç azalır),  zemin (yer) cinsi,  depremin odak derinliği deprem sonucu ortaya çıkacak zararı etkileyen faktörlerdir.

Türkiye’nin topraklarının % 93’ü, nüfusunun ve sanayi kuruluşlarının % 98’ i deprem tehlikesi altındadır. Son yüzyılda ülkemizde 200 den fazla deprem meydana gelmiş, bu depremlerde 90 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 100 binlerce ev ve iş yeri yıkılmıştır.

 Bina tasarımı (malzemesi, inşaatı ve kullanımı), yaşamsal zarar görebilirlik (asfalt yollar ve ulaşım sistemleri, elektrik, su, iletişim, kanalizasyon ve doğalgaz hatları), yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması, yangın önleme ve yangınla mücadele kapasitesi, ilk müdahaleci kapasitesi depremin zararlarını etkileyen risk faktörleridir.

Ne zaman nerede ne büyüklükte olacağı bilinmeyen depremleri önlemek mümkün değilse de, alınacak tedbirlerle depremin yıkıcı etkilerini azaltmak hatta bazılarını ortadan kaldırmak mümkündür.




Okunma Sayısı: 54





18.218.93.169






DİĞER HABERLER