DERNEĞİN ADI
Madde 1
Derneğin adı; Arhavi Arama Kurtarma Derneği’dir. Kısa adı ARTİM’dir.
MERKEZİ
Madde 2:
Dernek merkezi Arhavi olup tam adresi; Kale Mah. Mehmet Nazif Günal Cad. No:10 Arhavi/ARTVİN .
Dernek Yönetim Kurulu kararı ile Uluslararası faaliyette ve işbirliğinde bulunabilir. Yurt içinde ve yurt dışında şube ve/veya irtibat bürosu ve/veya temsilcilikler açabilir, yurt dışında dernek ve/veya üst kuruluş kurabilir. Merkez adresini değiştirebilir. Temsilciliğin adresi yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi ve/veya kişiler tarafından o yerin mülki amirliğine (30) otuz gün içinde yazılı olarak bildirilir.
AMACI
Madde 3:
Yurt içi ve yurt dışında, doğa sporlarında, doğal afetlerde ve sair arama ve kurtarma gerektiren tüm olaylarda ve kazalarda gönüllü olarak çalışmak, etkin arama kurtarma çalışmaları ve kazaya uğrayan ve/veya kaybolan kişiler için yapılan ihbarların en kısa sürede alınmasına ve değerlendirilmesine ilişkin düzenlemeler yaparak alınan ihbar ile arama ve kurtarma operasyonunu başlatacak haberleşme zincirini oluşturmak yapılacak operasyona katılacak eğitimli ve sertifikalı, uygun yetenekli birim elemanlarını tespit ederek ve yetiştirerek, ekibin en kısa sürede toplanmasını ve olay yerine ulaşmasını sağlayarak etkin arama kurtarma çalışmaları yapmak ve en uygun koşulları yaratmak, gerek üyelerine, gerekse talep halinde üyeler dışında resmi ve özel kurum ve kuruluşlar, eğitim kurumları ile şahıslara ilk yardım / arama kurtarma doğa sporları, alternatif sporlar ve sair hususlarda eğitim ve seminerler vermek, aynı amaçla kurulmuş ve kurulacak yurt içinde ve yasal izin alındığı takdirde yurt dışındaki gerçek ve tüzel kişilerle, vakıf, dernek, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmak ve danışmanlık hizmeti vermek, ARTİM Arama Kurtarma Derneği'nin arama ve kurtarmadan kaynaklanan giderlerine maddi katkı sağlamak ve amaçları doğrultusunda işbirliği yaparak bu konuda hizmet vermektir.
Ayrıca Anayasa'mızda tanımlanmış bütün özellikleri, kavramları ve değerleri korumak ve kollamak, devletin temel amaç ve görevlerine yardımcı olmak, yürürlükte olan kanunlarla belirlenmiş ve koruma altına alınmış konulara destek vermek amacıyla, Türkiye’nin en etkin ve güçlü sivil toplum örgütlerinden biri olma sorumluluğu ve bilinci ile asıl konusu olan arama ve kurtarma çalışmalarının yanısıra ülkemizde boşluğunu, eksikliğini ve yanlışlığını gördüğü, tarih, kültür, eğitim, sağlık, çevre ve doğa gibi sosyal, kültürel ve toplumsal konularda; toplantı, sempozyum, söyleşi, yürüyüş, etkinlik, imza kampanyaları, kitap, broşür ve benzeri yayın hazırlama ve toplama kampanyaları, kamuoyu oluşturma, toplum bilinçlendirme ve benzeri çalışmalar yapmaktır.
Derneğin misyon cümlesi şudur; Dağ ve doğa koşullarında meydana gelen kaybolma ve kaza olaylarında, deprem, sel gibi doğal afetlerde ve büyük ve küçük trafik kazalarında, tamamen gönüllü olarak, amatör bir çalışma ve profesyonel bir yaklaşım ile, başı dertte olan kişilere en kısa sürede ulaşmak, yardım için gereken en uygun koşulları yaratmak, doğru arama ve kurtarma çalışması yaparak, kazazedelere temel ilkyardım desteğini sağladıktan sonra emniyetli ortam koşullarına nakillerini sağlamak, bu tür olaylarda can kaybını en aza indirmek ve arama kurtarma konularında toplumu bilgilendirmek derneğimizin temel amacıdır.
Derneğin değerleri şunlardır; Gönüllülük, karşılıksız yardımseverlik, insan hayatına değer vermek, dürüstlük, güvenirlilik.
Arama Kurtarma Derneği siyasetle uğraşamaz, derneğin amacı hiçbir resmi kurum ve/veya kuruluşun amaçlarına aykırı olamaz.
ÇALIŞMA BİÇİMİ
Madde 4:
Derneğin çalışma biçimi; arama ve kurtarma gerektiren tüm çalışmalarda;
Bu konudaki ayrıntılar ayrıca çıkarılacak bir iç yönetmelik ile belirlenir.
ÇALIŞMA ALANLARI
Madde 5:
Dernek çalışma alanları doğrultusunda;
Dernek, gerek çalışma biçimi ve gerekse çalışma alanları bakımından, yasa, tüzük ve yönetmeliklere dernek amaç ve doğrultusuna aykırı davranamaz. Hiçbir resmi kurum ve kuruluşun yetki ve görev alanı içine giremez.
DERNEĞİN AMACINI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YAPABİLECEĞİ İŞ ve İŞLEMLER
Madde 6:
Dernek, amacına ulaşmak için; yasal sınırlamalar içinde,
KURUCULAR
Madde 7:
Derneğin kurucuları aşağıda yazılı kişiler olup, kimlikleri ayrıca tüzük altında belirtilmiştir.
ÜYELİK TÜRÜ
Madde 8:
Gönüllü üyelik, Asil Üyelik ve Onur Üyeliği’dir
Gönüllü üye ve Asil üye: fiil ehliyetine sahip bulunan ve dernek tüzüğünü benimsemiş gerçek kişilerdir.
Onur Üyesi: Onur Üyesi, asil üyelik koşullarını taşıyan, derneğin amaç ve hizmet konularında uygun çalışmalarda bulunan, toplumda sevgi ve saygı duyulan kişiler arasından Merkez Yönetim Kurulu önerisi, Merkez Genel Kurul kararı ile seçilen onursal nitelikteki üyedir.
ÜYE OLMA
Madde 9:
Tüzel kişiler ve Fiil ehliyetine sahip her gerçek kişi Derneğe üye olabilir.
Gönüllü Üyelik Başvurusu, Merkez Yönetim Kurulu ya da Şube Yönetim Kurulu üyelerinden birisi ile dernek üyelerinden birisinin önerisiyle yapılır. Yönetim Kurulu üyelik istemini Gönüllü Üye giriş bildirimdeki bilgileri değerlendirip 30 gün içinde karara bağlayarak sonucu başvuru sahibine yazı ile bildirir.
Gönüllü üyeler, arzu ettikleri takdirde, birim başkanlarının önerisi Merkez Yönetim Kurulunun kararı ile en az 1 yıl gönüllü üyelikte bulunmuş olmak koşulu ile derneğin amaçları doğrultusunda çalışabilecek kişiler Asil Üye olabilir. Ancak en az iki Asil üyenin önermesi ve Yönetim Kurulu kararı gereklidir.
Tüzel kişilerin giriş bedeli en az 250.-YTL (İKİYÜZELLİ) dır. Bir sonraki yılın Tüzel Kişi giriş aidatı yönetim kurulu tarafından belirlenir. Tüzel kişileri dernekte; kendi yetkili organlarının atadığı gerçek kişi temsil eder, genel kurulda oy hakkı yoktur.
Onur üyeleri Genel Kurul kararı ile seçilirler.
Şube Yönetim Kurulu, üyeliğe uygun gördüğü adayların listesini her ayın sonunda Merkez Yönetim Kurulu’na gönderir. Şube üyeliği Merkez Yönetim Kurulu'nun onayı ile tamamlanır.
Üyelere dernekte üstlendikleri göreve göre Üyelik Kartı verilir.
Türkiye'de yerleşme hakkına sahip olan yabancı gerçek kişiler, karşılıklı olmak koşulu ile, derneğe üye olabilirler. Onur Üyeliği için bu koşul aranmaz.
ONURSAL (FAHRİ) BAŞKANLIK
Madde 10:
Derneğin amaç ve hizmet konularında uygun çalışmalarda bulunan, toplumda sevgi ve saygı duyulan, Derneğin 2 dönem Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yapmış olan, Dernek amaç ve çalışmalarına yönelik yayınları bulunan, sosyal ve içtimai konumu itibari ile derneğe maddi ve manevi katkıları olabilecek olan kişiler Yönetim Kurulunun önerisi ve Merkez Genel Kurulunun kararı ile Onursal (Fahri) Başkan seçilirler.
ÜYELİKTEN ÇIKMA
Madde 11:
Üyelikten çıkma:
Her üye Merkez Yönetim Kurulu'na, altı ay önceden verilecek bir yazılı çıkma beyanı ile çıkma hakkına sahiptir. Çıkan üyenin, birikmiş aidat borçlarını ödemesi ve dernek mal varlığına verdiği bir zarar söz konusu ise tazmini ve üzerinde bulunan dernek demirbaşlarını yönetime teslimi zorunludur.
Bir kurum veya kuruluştaki görevi nedeniyle onur üyeliğine seçilenler bu görevlerinin sona ermesi ile birlikte üyelikleri de kendiliğinden son bulur.
ÜYELİKTEN ÇIKARILMA
Madde 12:
Üyelikten çıkarılma;
ÜYELİK HAKLARI
Madde 13:
Hiç kimse üye olmaya ve üye kalmaya zorlanamaz.
Gönüllü Üye; Dernek tüzüğündeki tüm koşulları kabul eden, üyelik haklarından kısmi yararlanan ve her türlü yükümlülükleri üstlenmiş üyedir. Gereken koşulları içermek kaydı ile, derneğin dernek tüzüğünde belirtilen organları haricinde her türlü göreve aday olmaktır. Yükümlülükleri ise, oluşturulan yada oluşturulacak çalışma birimlerine, etkinliklere ve eğitimlere katılmak, dernek amaç ve hizmet konularına bağlı olarak gereken çabayı harcamak ve derneğin toplum içindeki olumlu görüntüsünü sürdürmektir.
Gönüllü üyelerin seçme ve seçilme hakları yoktur. Aidat ödeme yükümlülükleri yoktur, ancak isterlerse ödeyebilirler.
Asil Üye; Dernek tüzüğündeki tüm koşulları kabul eden, üyelik haklarından yararlanan, her türlü yükümlülükleri üstlenmiş üyedir. Gereken koşulları içermek kaydı ile her türlü göreve aday olmak ve oy kullanmaktır.
Yükümlülükleri ise, oluşturulan ya da oluşturulacak çalışma birimlerine, etkinliklere, eğitimlere ve genel kurul toplantılarına katılmak, aidatları zamanında ödemek, dernek amaç ve hizmet konularına bağlı olarak gereken çabayı harcamak ve derneğin toplum içindeki olumlu görüntüsünü sürdürmektir.
Onur Üyesi; Onur üyelerinin derneğin hak ve yetkilerini kullanmak ve seçme seçilme hakları yoktur. Aidat ödeme yükümlülükleri yoktur ancak isterlerse aidat ödeyebilirler.
Her asil üyenin genel kurulda bir oy hakkı vardır ve oylar bizzat kullanılır
Çıkan veya çıkarılan üye Dernek mallarında hak iddia edemez.
Kurulu üç asil üç yedek üyeden oluşur. Görev süresi 3 yıldır.
DERNEK ORGANLARI
Madde 14:
Derneğin organları;
Merkez Genel Kurul veya Merkez Yönetim Kurulunca gerekli görülen birimler kurulur. Bu birimlerin çalışma esasları bir iç yönetmelik veya yönerge ile belirlenir.Şube dernek faaliyetlerinin yürütülebilmesi için derneğe bağlı olarak açılan Tüzel kişiliği bulunmayan alt birimdir.
MERKEZ GENEL KURULU
Madde 15:
Merkez Genel Kurulu, Derneğin en yetkili organıdır. Merkez Genel Kurulu, Derneğin Merkez Yönetim Kurulu, Merkez Denetim Kurulu, Merkezde kayıtları bulunan üyeler ile Şube Başkanları ve şubeleri temsil eden delegelerden oluşur. Şubelerde bulunan her 10 kişi için bir delege toplantıya katılır. Delege oyunu kendi kullanır.
MERKEZ GENEL KURUL TOPLANTI ZAMANI
Madde 16:
Merkez Genel Kurul en geç üç yılda bir en geç Nisan ayı içinde olağan olarak toplanır.
Merkez Genel Kurulu, zorunlu görülen durumlarda, Merkez Yönetim Kurulu kararı ile en geç bir ay içinde olağanüstü toplantıya çağrılır.
Ayrıca:
ÇAĞRI USULÜ
Madde 17:
Genel Kurul Toplantısına hazırlık olarak Yönetim Kurulu toplantıya katılmaya hakkı olanlara ait bir liste düzenler. Toplantıdan onbeş gün önceden toplantının günü, saati, yeri üyelere bir yazı ile bildirilir. Toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantının bir haftadan erken olmaksızın erteleneceği gün de belirtilir.
Merkez Genel Kurul Toplantısı, delegelere duyurulmak üzere ayrıca şubelerine de toplantıdan onbeş gün önce yazı ile bildirilir.
Toplantıda çoğunluk sağlanamaması dışında bir nedenle toplantı ertelenir ise erteleme nedeni ikinci bir ilan ile üyelere duyurulur. Yeni toplantı en geç iki ay içinde yapılır.
TOPLANTI YERİ
Madde 18:
Merkez Genel Kurul, dernek merkezinin bulunduğu ilden başka yerde toplanamaz.
TOPLANTI YETER SAYISI
Madde 19:
Merkez Genel Kurul, Tüzüğe göre toplantıya katılma hakkı olan üyelerin yarısında bir fazlasının katılımı ile yapar. Erteleme üzerine yapılan ikinci toplantıda Merkez Yönetim ve Merkez Denetim Kurulu üye tam sayısının en az iki katı kadar üyenin katılımı ile toplantı yapılabilir.
TOPLANTI USULÜ
Madde 20:
Toplantıda yalnız gündemindeki konular görüşülür. Ancak toplantıda bulunan üyelerin en az onda birinin yazılı istemi ile belirtilen
MERKEZ GENEL KURULUN GÖREV ve YETKİLERİ
Madde 21:
Merkez Genel Kurulun yetkileri şunlardır:
OY KULLANMA VE KARAR ALMA YÖNTEM VE BİÇİMLERİ
Madde 22:
Dernek organlarının seçimi gizli oy ve açık sayımla yapılır. Tersine bir Merkez Genel Kurulu kararı olmadıkça, diğer oylamalar açık olarak yapılır.
Tüzükte başkaca bir oran belirtilmemişse Merkez Genel Kurulu kararları, katılan delegelerin çoğunluğu ile alınır. Ancak Derneğin feshi ve tüzük değişikliği ile ilgili kararlar 2/3 çoğunlukla alınır.
MERKEZ YÖNETİM KURULUNUN OLUŞMASI
Madde 23:
Merkez Yönetim Kurulu yedi asil yedi yedek üyeden oluşur. Genel Kurulda gizli oyla seçilir. İlk toplantıda görev bölümü yapar. Görev süresi en fazla 3 yıldır. Görevi sona eren Merkez Yönetim Kurulu üyelerine yeni yapılan Genel Kurulda tekrar görev verilebilir.
Asil üyelerde boşalma olduğunda yedek üyelerin göreve çağırılması zorunludur.
MERKEZ YÖNETİM KURULUNUN GÖREVLERİ
Madde 24:
Merkez Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
MERKEZ DENETİM KURULUNUN OLUŞMASI
Madde 25:
Merkez Denetim Kurulu üç asil üç yedek üyeden oluşur. Olağan Genel Kurulla Görev süresi 3 yıldır. Görev süresi en fazla 3 yıldır. Görevi sona eren Merkez Merkez Denetim Kurulu üyelerine yeni yapılan Genel Kurulda tekrar görev verilebilir. Asil üyelerde boşalma olduğunda yedek üyelerin göreve çağırılması zorunludur.
MERKEZ DENETİM KURULUNUN GÖREVLERİ
Madde 26:
Merkez Denetim Kurulunun görevleri aşağıda belirtilmiştir.
İÇ DENETİM
Madde 27:
Merkez Denetim Kurulu, Dernek Tüzüğü ve Dernekler Yasası doğrultusunda Derneğin denetimini yapar. Bu konuda gerek görülür ise tüzük hükümlerine göre bir iç yönetmelik hazırlanır.
MERKEZ GENEL KURUL SONUÇLARININ BİLDİRİMİ
Madde 28:
Merkez Genel Kurul seçimini izleyen otuz gün içinde Merkez Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri ile Derneğin diğer organlarına seçilen asil ve yedek üyelerin ad, soyad, baba adı, doğum yeri, günü, meslekleri ve ikametgâh adresleri Mülki İdare Amirliğine bildirilir.
ŞUBE
Madde 29:
ŞUBE GENEL KURULU
Madde 30:
Şube Genel Kurulu, Şubeye kayıtlı tüm üyelerden oluşur. Şube Genel Kurulu, Olağan Genel Kurul toplantılarını Merkez Genel Kurul toplantısından en az iki ay önce bitirmek zorundadır. Yeni kurulmuş şubelerde bu koşul aranmaz. Şube Genel Kuruluna Merkez Yönetim Kurulunca bir üye gözlemci olarak gönderilir.
Şubelerin Genel Kurulu Şube Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Merkez Genel Kurul delegelerini seçer. Şube Yönetim Kurlu önerilerini ve bütçe taslağını görüşür ve karara bağlar, adaylar arasında beş asıl, beş yedek üyeyi Şube Yönetim Kurulu, üç asıl üç yedek üyeyi Denetim Kurulu için seçer. Yasalarda ve Dernek tüzüğünde Genel kurulda yapılması belirtilen diğer görevleri yerine getirir.
Şube Genel Kurulu toplantıları Dernek Yasası ve Dernek Tüzüğündeki Genel Kurul hükümleri doğrultusunda gerçekleştirilir.
Şube Genel Kurul seçimini izleyen otuz gün içinde şube yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile şubenin diğer organlarına seçilen asil ve yedek üyelerin Ad,soyad,baba adı, doğum yeri,günü ,meslekleri ve ikametgah adresleri o yerin mülki idare amirliğine bildirilir..
Şube Genel Kurulu en geç üç yılda bir toplanır.
ŞUBE YÖNETİM KURULU
Madde 31:
Beş asıl beş yedek üyeden oluşur. İlk toplantıda görev bölümü yapar.
Şube Yönetim Kurulu, üyeliğe kabul edileceklerin listesini bir ay içinde Merkez Yönetim Kuruluna bildirmekle yükümlüdür. Merkez Yönetim Kurulunun işleyiş kuralları, Şube Yönetim Kurulu için de geçerlidir.
Şube Yönetim Kurulu, Dernek Tüzüğüne aykırı hareket eden ve dernekler Yasasına göre üyeliğini yitirme durumunda kalan üyeleri, Şube Disiplin Kurulunun görüşünü alarak, karar almak üzere Merkez Yönetim Kuruluna gönderir.
ŞUBE DENETİM KURULU
Madde 32:
Şube Denetim Kurulu üç asıl ve üç yedek üyeden oluşur. Merkez Denetim Kurulunun işleyiş kuralları, Şube Denetim Kurulu için de geçerlidir.
GELİRLER
Madde 33:
Dernek gelirleri;
ÜYELİK AİDATI
Madde 34:
Bir sonraki yılın Asil Üyelik aidatı her yılın kasım ayına kadar, yönetim kurulu tarafından belirlenir ve ilan edilir.
Üyeler bulundukları şubelere veya merkeze aidatlarını öderler. Şubeler, her yılın ilk 3 ayı içerisinde aldıkları yıllık üye aidatlarının %10’nu merkez hesabına aktarırlar. Yeni şubeler ödemelerini kuruluşlarından bir yıl sonra yaparlar.
DERNEK DEFTERLERİ
Madde 35:
Dernek defterleri;
DERNEK İKTİSADİ İŞLETMESİ
Madde 36:
Dernek Merkez Yönetim Kurulu kararı ile yasa ve yönetmeliklere göre iktisadi ve işletme kurabilir.
TAŞINMAZ MAL EDİNME
Madde 37:
Dernek amaç ve çalışmaları için gerekli olan taşınmazları Merkez Genel Kurulunun Yetki vermesi üzerine yönetim kurulu kararı ile edinebilir. Satın alınan ve bağış yada vasiyet yoluyla derneğe kalan taşınmaz mallar, Dernek adına tapuya tescilinden itibaren bir ay içinde Mülki İdare Amirliğine bildirilir.
SANDIK KURULMASI
Madde 38:
Dernek, Merkez Yönetim Kurulu kararı ile yasa ve yönetmeliklere göre sandık oluşturabilir.
İZNE TABİ FAALİYETLER
Madde 39:
Dernek, Yönetim Kurulu kararı ile ve bulunduğu yerin en büyük mülki amirliğinden izin alarak Tüzükte gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere, eğitim ve öğretim faaliyetleri için yurt,pansiyon,lokaller, Tesisler açabilir.
TEMSİLCİLİK
Madde 40:
Dernek gerekli gördüğü yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açabilir. Temsilciliğin Tüzel kişiliği ve bünyesinde organları yoktur şube veya dernek genel kurullarında temsil edilemez. Şubeler temsilcilik açamazlar. Temsilciliğinadresi, yönetim kurulu kararıyla temsilci olarak görevlendirilen kişi ve/veya kişiler tarafından o yerin mülki amirliğine (30) Otuz gün içinde yazılı olarak bildirilir.
ULUSLARARASI FAALİYETLER,YABANCI DERNEK, KULÜP ve KURULUŞLARLA İLİŞKİ
Madde 41:
Dernek,tüzükte gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere, uluslararası faaliyette veya işbirliğinde bulunabilir ve yurt dışında Temsilcilik veya şube açabilir.Yurt Dışında Dernek veya üst kuruluş kurabilir veya yurt dışında kurulmuş dernek veya kuruluşlara katılabilir. Yabancı derneklerin Türkiye’de temsilcilik ve şubesini açmak,faaliyetini yürütmek,işbirliğinde bulunmak,üye kabul etmek yetkili mercilerin iznine tabidir...
TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ
Madde 42:
Genel Kurul toplantıya katılanların üçte ikisinin kabul oyu ile tüzük değişikliğine karar verebilir.
FESİH ve SONUÇLARI
Madde 43:
Genel Kurula üyelerin üçte ikisinin katılması ve katılanların üçte iki çoğunluğunun kabul oyu ile feshe karar verilebilir. Birinci toplantıda üçte iki üye hazır bulunmaz ise toplantı ertelenir ve ikinci toplantıda katılan üyelerin üçte iki çoğunluğunun kabul oyu ile feshe karar verilebilir. Feshedilir ise üç kişilik bir tasfiye kurulu oluşturulur. Tasfiye kurulu üç ay içinde gelir ve gider hesaplarını ve ödemeleri yapar. Malvarlığı Genel Kurulun karar vereceği bir derneğe veya vakfa, yoksa Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün önereceği üç dernek veya kulüpten birine bağışlanır. Tasfiye bitince evraklar saklanmak üzere Yönetim Kurulu Başkanı’na verilir.
TÜZÜKTE HÜKÜM OLMAMASI
Madde 44:
Tüzükte yazılı olmayan konularda sırası ile Medeni Yasa, Dernekler Yasası, diğer yasalar, tüzükler ve yönetmeliklere göre sorun çözülür.