logo
logo
Ev Kazaları


Ev Kazaları

EV KAZALARI TAHMİN EDİLEBİLİR VE ÖNLENEBİLİR

Her yıl lösemi ve menenjit gibi hastalıklardan olan ölümlerden daha fazla sayıda çocuk, kazalar nedeniyle kaybedilmektedir. Basit önlemlerle çocuklarımızı kazalardan büyük ölçüde koruyarak yaralanmalarını ve sakat kalmalarını önleyebiliriz.

Önlenebilir nedenlere bağlı olarak gelişen ve kötü sonuçlanan olaylara “kaza” diyoruz. Bu kazaların bir kısmı ölümle sonuçlanabiliyor ve ölümlü kazaların da %25’i de en güvenli yer saydığımız evlerimizde gerçekleşiyor. 

Ev kazalarından en çok etkilenen aile bireyleri sırasıyla çocuklar, yaşlılar ve kadınlar. Ev kazalarının en sık görülen nedenlerini ise şöyle sıralamak mümkün:

1. Düşme ve çarpmalar
2. Kesikler
3. Yabancı cisimlerle boğulma veya tıkanma
4. Suda boğulma
5. Zehirlenme
6. Yanıklar
7. Elektrik çarpması
8. Ateşli silah yaralanmaları


Ev Kazaları

Özellikle çocukların ve yaşlıların kaza risklerini azaltmak için birtakım basit önlemler alabiliriz.

Kaygan zeminlere önlem alınması, yürüme yolu üzerindeki halı, kilim, küçük sehpa, aksesuar v.b. eşyanın kaldırılması kayarak ve ya takılarak düşme tehlikesini azaltır. Ayrıca evdeki sert köşelere yumuşak yastık bağlanması çocuklar için iyi bir önlem olabilir.

Yine kesikleri önleyebilmek için bıçak, makas, jilet gibi kesici aletleri, kırılabilecek cam eşyayı, keskin uçlu ve kırık oyuncakları çocukların erişemeyecekleri şekilde ortadan kaldırmak doğru olacaktır.

Çocukların evde boğulmalarını önlemek için boğaza kaçabilecek kuruyemiş, şeker, toplu iğne, boncuk, mücevher, düğme gibi şeylerin ortada bırakılmaması, suda boğulmaların önüne geçebilmek için de kovada, leğende, küvette su unutulmaması çok önemlidir. Çocukları yıkanma sırasında asla yalnız bırakmamak, kapıya, telefona bakmak için dahi yanından ayrılmamak çocuk bakımının alfabesidir.

Zehirlenmeleri önlemek için tarihi geçmiş gıda ve ilaçlar derhal atılmalıdır. Kimyasal maddeler ve temizlik malzemeleri ile böcek ve fare zehirleri mutlaka çocukların erişemeyeceği kapalı dolap veya kilitli yerlerde saklanmalıdır. Bu malzemeler su, süt veya meşrubat şişelerine konmamalıdır.

Yanıklardan korunmak için çocuğunuzu soba yanında bırakmayınız. Ulaşılabilecek yerlerde kaynar su dolu kap, kova, tencere v.b. ile fişe takılı ütü bulundurmayınız. Masada ve ocakta tencerenin, tavanın sapını içe dönük tutunuz.

Elektrik çarpmalarından korunmak için evde açık elektrik kablosu ve priz bırakmayınız. Prizleri çocukların erişemeyeceği yüksekliğe aldırınız. Tamirat sırasında elektriği sigortadan kesiniz. Kaza anında önce sigortadan elektriği kesiniz. Kazazedeye sonra dokununuz.

İlkyardım nasıl yapılmalı?

Yanıklarda hiçbir şey sürmeyiniz, dokunmayınız, deriyi soymayınız. Sıvı dolu keseyi patlatmayınız. Yalnızca 15 dakika soğuk su altında soğutunuz.

Kesiklerde yaranın üzerine temiz bir bez örtüp avucunuzun içi ile en az 5 dakika basınç uygulayınız. Yarayı antiseptik solüsyonla veya temiz su ile yıkayınız. Yara temizliğinde veya kapatmasında pamuk kullanmayınız.

Elektrik çarpmasında önce elektriği sigortadan kesiniz. Kalın tahta ve ya gazete destesi üzerine basarak ve tahta sopa kullanarak kazazedeyi çekiniz. Hemen 112 acil yardım hattını arayıp yardım isteyiniz.

Kimyasal (çamaşır suyu v.b.) zehirlenmelerinde kusturmayınız, ağızdan bir şey vermeyiniz.

Her türlü kazada ilk müdahale sonrası 112 acil hattını arayın ve ya  en yakın sağlık kurumuna gidiniz.

Ev Kazaları

Unutmayın!

Ev; çocukların yaşam alanıdır. Onlar için keşfedecek çok şeyin olduğu bir yerdir.

Onları kazalardan korumak da büyüklerin görevidir.

Bütün riskler yok edilemez ama azaltılabilir ve güvenli bir ortam oluşturulabilir.

 

Ev kazaları tahmin edilebilir ve önlenebilir.

Ev Kazaları

Çocuklarınızı Kazalardan Korumak İçin

Evsel Kimyasal Kazalar ve Tedbirleri

Günlük hayatta evlerimizde kullandığımız birçok ürün toksik endüstriyel kimyasal madde içermektedir. Evsel kullanımlarda toksik endüstriyel kimyasal madde kaynaklı kaza riski her ne kadar düşük olsa da bu ürünlerin doğru kullanımlarını ve acil bir durum meydana geldiğinde uygulanacak doğru davranış biçimini bilmek yaralanma riskini en aza indirecektir.

Evsel kimyasalların satın alınması ve evde güvenli bir şekilde saklanmasına yönelik talimatlar şu şekildedir :

Ev Kazaları

Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM)’in telefon numarasını (114) kolaylıkla erişebileceğiniz bir yere yazın ve telefonunuza kaydedin. Acil bir durumda bu numarayı hatırlamayabilirsiniz

Ev Kazaları

Evsel kimyasallara maruz kalındığında yapılması gerekenler ;

Belirtiler:

 Evinizde Bulunan Kimyasal Maddeleri Kontrol Edin !

Günlük hayatta evimizde kullandığımız kimyasal maddelerin birçoğu toksik olabilmektedir. Evinizi kontrol ederek bu maddelerin nerede bulunduğunu belirleyin. Bu kontrolü yaparken aşağıda yer alan listeden faydalanabilirsiniz. Kimyasal maddeleri belirledikten sonra etiketlerini kontrol edin ve üzerinde yazan talimatlara göre sakladığınıza emin olun. Bu maddeleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza etmek büyük önem taşımaktadır.

Tehlikeli Evsel Kimyasal Kaynakları:

Temizlik Maddeleri:

Böcek İlaçları:

 Otomotiv Ürünleri:

Boya Materyalleri ve Diğer Ürünler:

 Bahçe Ürünleri:

 Diğer Ürünler: