logo
logo
Haberler


Depremden önce hazırlanın!

Oturduğunuz binanın uygun zemine, uygun inşaat teknikleri ve malzeme ile yapıldığından emin olun. Oturduğunuz ya da çalıştığınız binanın yetkili kurumlar tarafından incelenmesini talep edebilirsiniz. Bunları yapmayın:

 

Kolonlar, kirişler ve duvarlar dışındaki hemen her şey, yani  binanın taşıyıcı sistemine ait olmayan tüm unsurlardır. Örneğin, aydınlatma, havalandırma, ısıtma sistemleri, mobilya ile diğer aksam bunun içine girer. Bir deprem anında eşyalarınız kırılarak, düşerek ya da kayarak size zarar verebileceği gibi olası bir tahliye anında çıkış noktanızı da kapatabilir. Bunun için evinizde tehlike avı yapın.

Tehlike avı tüm aile üyelerinin katılımıyla evde başlatılmalıdır. Evin her yeri, oda oda dolaşılıp sarsıntı sırasında nelerin tehlike yaratabileceği öngörülmelidir. Bulunan tehlikeler listelenerek belirlenecek öncelik sırasına göre tehlikeler ortadan kaldırılmalıdır. Tehlike avını şu şekilde yapabilirsiniz:

 

 

Deprem

Bir afet durumunda, aynı evde yaşayan bireylerin afetin olası olumsuz etkilerinden korunabilmek veya afeti en az zararla atlatabilmek için neleri, ne zaman yapacaklarını gösteren, aile bireylerince konuşularak hazırlanmış ve unutulmaması gereken bir davranış planıdır.

Tüm aile bireyleri ile birlikte yapılacak bu planla;

 

Acil durum çantası, bir afet meydana geldikten sonra ihtiyaç duyacağınız temel gereksinimlerin bir arada bulunduğu çantadır. Çanta, tüm aile bireylerinin bildiği tahliye noktasına yakın yerde bulunmalı, içindeki malzemeler zaman zaman kontrol edilmelidir. Bu çantada: çakı, düdük, nakit para, kâğıt, kalem, battaniye ve ya uyku tulumu, makas, koli bandı, plastik/ naylon örtü, yedek pilleri ile birlikte radyo ve el feneri, kişisel ilkyardım seti ile varsa devamlı kullandığınız ilaçların yedekleri ve reçeteleri, su geçirmez poşette önemli evraklar(kimlik, tapu, pasaport vb.), varsa bebek, yaşlı engelli aile bireyleri için gerekli eşyalar, hijyen paketi, otomobil yedek anahtarı, yeterince su ve yiyecek ile mevsimsel kıyafet bulunmalıdır.




Okunma Sayısı: 83





18.190.253.210






DİĞER HABERLER